miercuri, decembrie 16, 2009

Infruntam muntele, cautam inaltimile



John F. Kenedy a spus:
"Daca gasesti un drum fara obstacole, probabil ca drumul acela nu duce nicaieri."

Pornind de la aceste cuvinte intelepte ale fostului presedinte american am pornit intr-o calatorie dificila, insa extraordinara, spre culmi montane, spre o unire cu transcendentul spre cucerirea si stapanirea inaltimilor terestre si a interioritatii personale.

Traim intr-o lume dominata de orizontalitate. Totul pare plat, fara forma, lipsit de consistenta si de valori sprituale. Pana si unul dintre favoritele si frecvent folositele cuvinte "ok" nu spune nimic, nici da, nici nu. Se afla undeva la granita dintre cele doua. Toti vrem ca totul sa fie cat mai simplu, sa fim cat mai putin solicitati, fizic sau intelectual. Insa cand incepi sa deschizi ochii si sa constientizezi realitatea haotica in care traim resimti o teama crescanda, iar dorinta de evadare din acest spatiu citadin nelimitat in aparenta, microscopic insa ca si posibilitati de dezvoltare, fugi. Insa incotro sa te indrepti?

Ca adolescenta si eleva am simtit acea nevoie de evadare. In cautarea unui mijloc de a iesi din rutina si normalitate, printre multe altele am intalnit ceva ce mi-a schimbat stilul de viata, modul de a gandi si perspectiva din care priveam lumea. Acel ceva poate fi recunoscut sub numele de Munte.

Judetul Sibiu este recunoscut pentru muntii superbi cei cuprinde. Si totusi, de ce marea majoritate a oamenilor ii trec cu privirea? Eu am avut ocazia sa intalnesc un grup de oameni simpli, insa uimitori prin experienta si cunostiintele legate de universul montan. Am descoperit prin ei cum o panta poate provoca si seduce, cum un perete de stanca se transforma in dusman si iubit. M-am indragostit fara sa-mi dau seama.

Clubul de alpinism si turism montan "Magura" Cisnadie are o existenta de mai bine de 28 de ani.
Infiintat in anul 1981, Clubul de Turim Montan "Magura Cisnadie", a inceput ca o asociatie a iubitorilor de drumetii din Cisnadie, vechi cunoscatori ai potecilor si poienilor din zona atat de frumoasa a muntilor Cindrel si Fagaras, si s-a transformat repede intr-o familie cu numerosi membri, manati deopotriva de dorul de munte, cat si de dorinta de a arata lumii ca la Cisnadie exista iubitori de natura.

"Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este in felul in care urci pantele spre varf."
Gabriel Jose Garcia Marqez

Pentru a ajunge la splendoarea crestelor montane trebuie sa treci probele urcusului. Poate de aceea foarte multi fug de munte, pentru ca implica mult efort fizic, rabdare, stapanire de sine si nu in ultimul rand pericol. Toate insa sunt rasplatite pe masura, odata ce ajungi in locul dorit, fie ca e reprezentat de o poiana, fie e reprezentat de o bucata de stanca de 2m pe care abea daca poti sa-ti mentii echilibrul.

"O caldura domoala imi napadea fiinta, o bucurie mai putin zgomotoasa, dar mai puternica decat oricare alta pe care o simteam vreodata inainte de un varf de munte."
Edmund Hillary

Dupa cum a descris si in acest citat alpinistul neozeelandez Edmund Hillary senzatiile pe care le traiesti la munte sunt uimitoare si chiar unice. Sentimentul pe care il savurezi in momentul in care ai ajuns in varf e fascinant. Efectiv simti cum lumea e a ta! Te simti stapan pe tine si pe propria-ti viata. Ai realizat ceva concret si asta iti ofera incredere in tine, te ajuta sa evoluezi si sa te descoperi pe masura ce te formezi. De aceea sa ne amintim indemnul doctorului Seuss:

"Azi e ziua ta. Muntele tau asteapta. Asa ca... porneste la drum!"

Articol conceput pentru si publicat in revista
Colegiului National "O.Goga" Sibiu

5 comentarii:

  1. Articolul are o nota foarte grava pentru a convinge si a fi persuasiv in legatura cu avantajele iesirilor montane.

    Astept pareri si comentarii. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos spus si foarte la subiect NO COMMENT

    RăspundețiȘtergere
  3. profund ...preaprofund pt mine... ma asez, ca am ametsit...saracu` Florin,asa vorbesti si cu el? :P
    baga mare... e bine asa

    RăspundețiȘtergere
  4. Ehh.. Florin e CEL MAI fumos si CEL MAI destept baiat din Cisnadie, limbajul conceptual si analitic il detine din nastere, asa ca ii place cand vorbesc asa cu el =))

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte tare...:d mi dor sa ma catar pe stnci :D...
    imi place mult tine-o tot asa ;) :P

    RăspundețiȘtergere